На Ваше разположение в България са десетки ловни стопанства, в които ще получите най-добрите възможности за Вашия лов. Нашите предимства са убедителни: без съмнение високото качество на ловните трофеи от едър дивеч, уютните ловни домове, професионализма на служителите, съхранените традиции и не на последно място, неповторимо красива природа. Качеството на добитите ловни трофеи през годините е най-добрия ориентир за Вас доколко една ловна дестинация си заслужава да бъде посетена. България го е доказала.

Заповядайте и Вие! На Ваше разположение ще са над 600 000 ха ловни площи, 110 ловни резиденции, ловни домове и хижи, разположени в най-красивите кътчета на нашия неповторим ландшафт. Ние Ви предлагаме всички необходими условия и услуги за един незабравим и успешен лов.

Очакваме Ви сърдечно като ловен гост в България!

Наслука

ловно стопанство АРАМЛИЕЦ

Ловно стопанство АРАМЛИЕЦ

е разположено в Средна гора (подножието на Стара планина) на 30км югоизточно от Летище София. Стопанството е разположено на обща територия от 10.500ха. Теренът на „Арамлиец” се характеризира с невисоки хълмисти участъци и основно широколистни гори (дъб, бук и габър).

Удивителен е фактът, че толкова близо до София можете да откриете толкова богато и качествено дивечово разнообразие. Успехът в лова на глигани, муфлони и сръндаци тук е гарантиран. На територията на стопанството обаче могат да се ловуват благородни елени, лопатари, както и дребен дивеч. Има възможност и за риболов на пъстърва.

Гостите на стопанството се настаняват в луксозния ловен дом, който е разположен в самата гора. Същият разполага с 5 двойни стаи, всяка от които има самостоятелен санитарен възел, както и салон с камина.

ловно стопанство БАЛЧИК

Държавно ловно стопанство БАЛЧИК

е разположено в югоизточната част на Дунавската равнина, като средната надморска височина е 150 м. Районът граничи с Румъния на север и с Черно море на изток. Близостта с Черно море е от решаващо значение за мекия кимат тук, а снежната покривка рядко се задържа повече от 5-6 дни. Разтоянието от София до БАЛЧИК е 450 km, а до Летище Варна – 45 km.

Стопанството разполага с два ловния дома. Единият е разположен на морския бряг сред пясъчните дюни непосредствено до резиденция „Евсиноград”. Функционира от септември 2009 г. и е изключително луксозно обзаведен и предлагащ всякакви удобства. Другият се намира в централната част на ловното стопанство. Мястото е много уютно и приятно и разполога с 4 индивидуални стаи със самостоятелен санитарен възел, просторен хол с камина, както и фантастична градина.

Цялата територия на „БАЛЧИК“ е 132 041 ха, от които 7 495 ха са ловна зона за едър дивеч. По-голямата част от тази територия е разположена в долината на река Батова. Най-разпространените видове дивеч тук са: благороден елен, елен лопатар, сръндак, глиган и муфлон. Ловът на муфлон и лопатар е предимно в ограда. Известно е, че най-тежкия трофей от благороден елен (19.100 kg) е отстрелян в региона на “Балчик”.Тук са отстрелвани също така муфлони с дължина на рогата от 82 до 84 cm, както и глигани с бивни от 24 до 26 cm; най-добрият трофеен сръндак за този регион е оценен на 148.3 CIC точки.

ДЛС „БАЛЧИК” все пак е по-известно напоследък с лова на дребен дивеч. През август и септември в селскостопанските площи се задържат големи пасажи пъдпъдък и гургулица. През ноември и декември идва бекас. А през месец януари  езерата по крайбрежието са дом за множество гъски и патици.

ловно стопанство Бялка

Ловно стопанство БЯЛКА

Лсе намира на 14км от град Ловеч и на 140км от аерогара София. Заема площ от 7 324 хектара, от които 62% горски масиви и 38% ливадни площи.
Стопанството, заема предпланинската част на Стара Планина, като надморското равнище варира в диапазона от 180 до 600 метра. Теренът е много подходящ за всякакъв вид лов, лесно достъпен и удобен за ловуване. В района са изградени огради, устроени по най-съвременен начин. В ловно стопанство „Бялка“ с бързи темпове се развива популациите от благороден елен,елен лопатар, муфлон, сърна и дива свиня.

ловно стопанство ВИТИНЯ

Държавно ловно стопанство ВИТИНЯ

В миналото Държавно ловно стопанство „ВИТИНЯ” беше идтиснки рай за ловците. То е разположено на североизток от столицата София в Стара планина. Разпростира се на територия от  15.000ха. Ловният дом се намира в непосредствена близост, на около 30мин или  40км разстояние от Летище София. Гори покриват около 95% от цялата територия на района. Преобладават смесените широколистни гори (дъб и бук). Теренът е хълмисто-планински.

„ВИТИНЯ” е била известна с лова си на благороден елен, дива свиня и сръндак. Сега обаче стопанството е най-богато на дива свиня. Тук се организират един от най-добрите ловове на гонки в България. Нещо, което не е много добре познато, е че тук се организират и много хубави гонки за фазани. Най-добрият период за това е от края на месец септември до края на месец януари. Групите могат да бъдат от 2 до 6 ловци.

Ловният дом е много комфортен.Разполага с 6 двойни стаи, всяка от които разполага със самостоятелен санитарен възел.

ловно стопанство ВИТОШКО

Държавно ловно стопанство ВИТОШКО,

чиято територия е 19 850ха е разположено в планината Витоша на югозапад от София. Разстоянието от Летище София до ловния дом е около 45мин. Горските площи заемат 12 595ха. Преобладават широколистните гори. Също така висок процент от територията тук е покрита от селскостопански полета. Теренът е планински. Средната надморска височина е 1 350м.

„ВИТОШКО” е било любимото ловно стопанство на бившия партиен лидер Тодор Живков. Биотопът тук е идеален за развитието и нарастването на дивечовото богатство. В района успешно се ловуват благороден елен, лопатар, дива свиня, муфлон, кафява мечка, сръндак и хищници (дива котка, чакал, лисица). Привличаме Вашето внимание върху лова на сръндак  глиган.

Ловният дом е много просторен и луксозен и предлага невероятно обслужване и кетъринг. Апартаментът на Тодор Живков е подновен и е на разположение на гостите на ловния дом.

ловно стопанство ВОДЕН

Държавно ловно стопанство ВОДЕН,
най-доброто българско ловно стопанство, е източник на дивеч в България.

Стопанството се разпростира на територия от 15.000ха. От тях  14 000ха са заети със широколистни гори (основно дъб и бук), а  1 000ха са селскостопански ниви. Теренът е равнинно-хълмист, а средната му надморска височина е 350м.

Причината за големия брой едър дивеч на такава малка територия се крие в изключителната хранителна база.

В района успешно се ловуват благороден елен, лопатар, дива свиня, муфлон, зубър, и хищници (дива котка, чакал, лисица). Най-добрият трофей от лопатар за България е отстрелян във ВОДЕН. Нормално е да се отстрелват трофеи от 4.5 до 5кг. „ВОДЕН” освен това е единственото ловно стопаснтво у нас, където може да се ловува Европейски зубър, макар от няколко години да не са отпускани лицензи, поради силно намалялата популация.

Много успешен е и селекционният лов на благороден елен (елен, кошута, теле).

ВОДЕН разполага с 4 ловни дома. Първият от тях е много просторен и често бива използван за конференции и семинари. Останалите три ловни дома са много луксозни и просторни. Но в това трябва просто да се убедите сами. Обслужването и кетърингът във всички ловни домове са на изключително ниво.

ловно стопанство Граматиково

Ловно стопанство Граматиково

е разположено в Югоизточна България. На юг граничи с Турция, а на изток с Черно море. Територията му обхваща Странджа планина, покрита с великолепни дъбови и букови гори.

Само на 95 км от стопанството е летище Бургас, а София е на около 500 км. Релефът е хълмист, на места планински, с полегати хребети, разделени от дълбоки дерета. Най-високата точкa в региона е в местонстта Телчарника – 487 м, а най-ниската – едва 45 м, в близост до живописната река Велека. „Граматиково” обхваща площ от 31 038 ха, 21 071 ха от които са гори.

Дивечовото разнообразие е голямо. Тук ловуваме успешно на благороден елен, дива свиня, сърна, лопатар, вълк, лисица, чакал. Гонките за дива свиня се отличават с много добра организация. Всяка година събираме и групи за лов на дребен дивеч – бекаси, патици, гъски.

Стопанството разполага с няколко възможности за настаняване.

Ловен дом „Качул” се на мира на брега на р. Велека в едноименната местност „Качул” и разполага с 6 двойни стаи, кухня и всекидневна. В близост има горски разсадник и ботаническа градина с редки, екзотични растения.

Ловен дом „Дуденово”, разположен в едноименната местност се състои от 4 самостоятелни къщи с по 2 спални, климатик, телевизор, хол и всекидневна. В отделна сграда се намират сауната и парната баня.

Ловната хижа „Петрова поляна” е близо до с. Калово и има 3 спални, кухня с хол и предлага традиционна българска кухня.

Освен възможностите за лов стопанството предлага и фото и екотуризъм.

ловно стопанство ДИКЧАН

Държавно ловно стопанство ДИКЧАН

е разположено в долината на река Места в близост до язовир Достат и се разпростира на територия от 20.000ха. Средната надморска височина на региона е около 1.100м. Горският фонд покрива 95% от цялата територия на „Дикчан”. Предоминиращи са иглолистните гори.

 

Южното разположение на региона оказва добро влияние върху развитието на муфлоните. Всяка година тук могат да се отстрелят поне 3 муфлона, чиято дължина на трофеите е над 80см. Пополацията на благороден елен, елен лопатар, както и тази на дивата свиня също са много добри. В „Дикчан” годишно се отстрелват и по 10 –  12 глухара. Тук организираме и много добър лов на гонки.

 

„ДИКЧАН” има два напълно нови ловни дома с 9 двойни стаи всяка. Всяка от стаите разполага със самостоятелен санитарен възел. Обслужването е на много добро ниво.

ловно стопанство ДУНАВ

Държавно ловно стопанство ДУНАВ

е разположено в източната част на Дунавската равнина. Теренът тук е хълмисто-равнинен, а средната надморска височина варира от 344 m във високите части в близост до село Царевец до 15 m при островите в Река Дунав. Районът е разположен на около 320 km от София и на 200 km от Варна.

Основните видове дивеч тук са благороден елен, сръндак, глиган, заек, фазан и яребица, както и вълк, чакал и лисица. Благопритните климатични условия на района и отличната хранителна база в Дунав оказват изключително благоприятно влияние върху качеството на трофеите от популациите на едър дивеч. Сред най-добрите трофеи, отстрелвани в това ловно стопанство, са благороден елен (13,5кг, оценен на 250 CIC точки), сръндак – 505гр., както и глиган, чийто трофей е с повече от 220 CIC точки.

Ние обаче искаме да насочим Вашето внимание по-специално към лова на благороден елен и сръндак. Брачният период на благородния елен стартира в началото на месец септември и продължава до първите дни от месец октомври. През това време се отстрелват 15 до 20 трофейни благородени елена. Най-добрият период за лов на качествени трофеи от сръндак пък е през месец май. Все по-популярен става и ловът на свирка в брачния период (края на юли – средата на август).

Ловно стопанство „ДУНАВ“ предлага на своите гости уюта на два ловни дома, които имат възможността да настанят едновременно 20 ловци при отлични условия и обслужване. Ловният дом в местността „Текето“ е разположен само на 15 km от град Русе, а този в местността „Батаклията“ е на около 36 km разстояние от този прекрасен крайдунавски град.

ловно стопанство ЖЕНДА

Държавно ловно стопанство ЖЕНДА

носи името на родопското село Женда и е разположено на 259км от столицата София и на около 100км от Летище Крумово, гр. Пловдив. Територията на стопанството е 16.118ха, релефът е ниско планински, пресечен и с множество долини. Средната надморска височина варира от 400 до 1 100м. Горите заемат 95% от цялата територия на района, като преобладават широколистните.

В този регион успешно се ловува на благороден елен, глиган, лопатар, муфлон и сръндак. Популацията на муфлона е много добра с много добри трофейни заложби.

Ловът на гонки тук е много добре организиран с гарантиран успех.

Стопанството разполага с два ловни дома– ЖЕНДА и БОЛЯРЦИ,чието ниво е много високо. Те с намират в ловната територия и предлагат отлично обслужване. Всяка от стаите разполага със самостоятелен санитарен възел.

Освен ловните емоции, районът предлага и други възможностти за отдих и почивка. Такива например са посещенията на резервата Женда, природни забележителности, както и разкопките от древната тракийска крепост „Перперикон”.

ловно стопанство ИЗВОРА

Държавно ловно стопанство  ИЗВОРА

е разположено в срадната част на планината Родопи и се разпростира на територия от 9.370 ха. Теренът е типично планински, салист и неравен в някои части. Средната надморска височина на региона е от 800м до 1800м. Около 95% от територията на региона са покрити от широколистни и иглолистни гори. Преобладават иглолистните гори.

В района има огромно дивечово разнообразие, като най- успешно се ловува на благороден елен, глиган, дива коза, муфлон, кафява мечка, сръндак, елен лопатар, глухар, както и хищници. Популацията на дива коза е най-добрата в страната. Годишно се отстрелват между 10 и 20 трофейни кози (мъжки и женски).

В ДЛС „ИЗВОРА“ гостите се настаняват в два ловни дома, разполагащи с 9 двойни стаи. Всяка от тях има самостоятелен санитарен възел.  Ловните домове са много просторни и предлагат отлично отношение и обслужване.

ловно стопанство КАРАКУЗ

Държавно ловно стопанство  КАРАКУЗ

е разположено в Дунавската равнина,  в хълмистия район на Южна Добруджа и северните склонове на намиращите се в близост ниски планини. Разстоянието от столицата София е 450км, а от Летище Варна е само 130км.

Ловната територия е 19 388ха. По-голямата част от нея е равнинно-хълмиста, стигаща до северните склонове на планината. Горите в района са смесени и обширни, като са разделени от обработваеми земи. Основните растителни видове, които представляват естествената растителност тук са дъб и липа. Най-важните за района видове дивеч са благороден елен, сръндак и глиган от едрия дивеч. Представителите на дребния дивеч са заек, бекас, дива гъска, патица, фазан, гълъб и пъдпъдък. В района има и много видове хищници – лисица, чакал, дива котка, вълк. Трофеите от благороден елен, сръндак и дива котка, отсреляни в района на „КАРАКУЗ“ са си спечелии световна слава. Световният рекорд за трофей от благороден елен е 273.6 СІС точки е бил регистриран тук през далечната 1988г.

Ловното стопанство предлага два много добри варианта за настаняването на своите гости: два ловни дома, както и малък семеен хотел. Мястото избираме в зависимост от това в коя част на този огромен район ще организираме Вашия лов.

ловно стопанство КОРМИСОШ

Държавно ловно стопанство КОРМИСОШ

е разполовено в централната част на планината Родопи и заема територия от 24.200ха. Теренът е типично планински, салист и неравен в някои части. Средната надморска височина на региона е от 380м до 2 001м. Около 95% от територията на региона са покрити от широколистни и иглолистни гори.
В района известен с разнообразието на дивеч успешно се ловува на благороден елен, глиган, дива коза, муфлон, кафява мечка, сръндак, глухар, елен лопатар, както и хищници. Процентът на успеваемост на лова в този район за последните 3 години е повече от 90%, което е един доста впечатляващ резултат.
ДЛС „КОРМИСОШ” предлага 3 ловни дома с общо 15 двойни стаи. Всяка от тях има самостоятелен санитарен възел. И трите ловни дома са много просторни, а обслужването е на изключително ниво. Най-представителен е ловна резиденция КАРАМУШ, любимо място на политическия елит .

ловно стопанство МАЗАЛАТ

Държавно ловно стопанство МАЗАЛАТ

се състои от две части. Една от тях е изключително подходяща за лов на едър дивеч, другата за лов на дребен дивеч. Първата част е разположена по южните склонове на средна Стара планина. Теренът е типично планински, като пробладават широколистните гори. Тук се организира лов на благороден елен, глиган, кафява мечка и сръндак. Ловът тук на добри сръндаци и глигани наистина си струва. Това е също така един от малкото райони за лов на кафява мечка, но отпусканите за това лицензии са само 1-2 на година. Успехът ни пък в лова на вълци и други хищници тук е изключително висок
Вторият район е разположен в Горно-тракийската низина, в близост до град Стара Загора. Районът е идеален за лов на дребен дивеч – фазан, яребица, планински кеклик, патица и заек. През месеците август и септември се ловува и на гургулица и пъдпъдък.
ДЛС „МАЗАЛАТ” разполага с два наскоро ремонтирани и обновени ловни дома – единият се намира в дребнодивечовия райондо с. Трънково, а другият е в планината над Горно Сахране.. И двата предлагат много добри условия на своите гости.

ловно стопанство МОМИНО

Ловно стопанство МОМИНО

се намира в Североизточната част на страната, в близост до гр. Търговище и се разпростира на площ от 2500 ха. Разположено е на 320 км североизточно от гр. София и на 130 км западно от Варна.
Ловно стопанство „Момино” умело съчетава природните дадености с безупречното и рационално стопанисване, което е предпоставка за развитие на популация, разполагаща с отлични трофейни характеристики. Символът на ловно стопанство „Момино” е благородният елен. Всяка година се отстрелват елитни трофеи от този вид, които по традиция получават златни медали. Особено успешен е също и ловът на сръндаци и диви прасета, благодарение на добрата им популация тук.
Стопанството разполага с изключително уютен и луксозен ловен дом, придружени с първокласно обслужване. Предлагат се 6 двойни стаи, 2 стаи с 4 легла, салон, трапезария с камина. Всички стаи разполагат със самостоятелен санитарен възел.

ловно стопанство ПАЛАМАРА

Държавно ловно стопанство ПАЛАМАРА

заедно с „ШЕРБА” са първите две ловни стопанства в България, основани в далечната 1932г от управляващия по онова време Цар Борис II. Стопанство е разположена в североизточна България в сърцето на Лудогорието на територия от около 20.000ха. Около 50% от нея са покрити с широколистни гори (преобладават дъб и бук), а останалите са заети от селскостопански ниви (царевица и други зърнени култури). Теренът на този район е равнинно-хълмист, а средната надморска височина е около 350м.
От основаването си „ПАЛАМАРА” е „Меката” на лова на благороден елен в България. Големият брой на едрия дивеч на толкова малка територия е обусловен на изобилието от подходяща храна. Всяка година се разселват и трофейни елени и кошути в други ловни райони на страната. Отстрелният план е 15 – 20 трофейни елена годишно.
ДЛС „ПАЛАМАРА” предлага на разположение на своите гости 3 ловни дома – най-големият е „Паламара” (1 апартамент, 4 двойни стаи, 1 единична стая), ловен дом „Дъбрава“ (4 двойни стаи) и ловен дом „Никола Козлево“ (4 двойни стаи). Всяка от тях разполага със самостоятелен санитарен възел.

ловно стопанство ПРАВЕЦ

Ловно стопанство ПРАВЕЦ

е разположено на изключително неравен терен. Горите тук са смесени: широколистни и иглолистни, като преобладават широколистните. Сред тях са бук, дъб и др. Стопанството е основано през 1971г и има дълга ловна история. В продължение на няколко години този район беше затворен за гости. След повторното му откриване през сезон 2007 ние ловуваме в „Правец” много успешно на:
– муфлон (всяка година трофеи над 90 cm);
– глиган (много добре организиран лов на гонки с много дивеч);
– елен лопатар (очакваме лопатари с трофеи от 5кг. през предстоящия сезон);
– благороден елен (много добра популация и много добър брачен период);
-Селекционен лов за всички видове дивеч;
Стопанството предлага на своите гости две възможности за: резиденцията и новия ловен дом. Резиденцията предлага седемнадесет луксозни стаи и апартаменти, кетъринг зала, конферентна зала, гостна, трофейна стая и просторен хол. СПА центърът включва: турска баня, сауна, джакузи и масажи. Ловният дом е много стилен и удобен за малки празненства, като предлага 4 двойни стаи.

ловно стопанство РОПОТАМО

Държавно ловно стопанство РОПОТАМО

е разположено на 45 км южно от Бургас и на 400 км от столицата. Територията на стопанство попада в североизточния район на Странджа планина и носи името на река Ропотамо. Ловните му полета обхващат 16 610 ха с характерен нискохълмист релеф. Надморската височина достига до 315 м. Близостта на Черно море обуславя мекия и влажен климат. Зимата е сравнително топла, а средните температури рядко падат под нулата. Тези условия осигуряват един продължителен вегетационен период за растителността и са благоприятна предпоставка за добро развитие на дивеча.
Местната флора е изключително разнообразна, като от дървесните видове най-разпространени са дъбът и габърът, а за крайречните области е типична лонгозната гора, съставена от ясен, бряст и елша, глог и различни увивни растения.
Основните видове дивеч, които обитават района, са благородният елен, дива свиня, еленът лопатар и в по- малка степен муфлон и сърна.
Популацията на благородния елен е местна от най-древни времена. Характерно за странджанския елен е голямото тегло на тялото – до 350 кг за мъжките екземпляри, масивните рога, обсипани с много перли, а също така и тъмният им цвят. Теглото на трофеите достига 14 кг. Рекорд за стопанството е трофей, оценен на 250 точки по CIC.
Еленът лопатар е аклиматизиран в района през 1951 г. Днес популацията му се развива отлично. Характерно за трофеите е голямото им тегло – 3 – 4,5 кг, хубавият цвят и форми. Най-големият трофей е оценен на 212 т. по CIC и държи титлата за национален рекорд.
Дивата свиня обитава повсеместно целия район на стопанството. Теглото на глиганите достига 250 – 300 кг, а дължината на трофеите – 28см. Рекордният трофей е оценен на 150 точки по CIC с дължина на глигите 29 см.

Държавно ловно стопанство РОСИЦА

Държавно ловно стопанство РОСИЦА

е разположено на около 220км от столицата София, по северните склонове на Централния Балкан, които са покрити с вековни букови гори и тучни планински ливади, пресечени от долинни местности и дерета. Цялата територия на стопанството е 17 000ха, като релефът тук е типично планински до алпийски. Средната надморска височина варива от 350 до 1850м.
Ловно стопанство „РОСИЦА” предлага лов на благороден елен, глиган, сръндак, кафява мечка и хищници. Ловът на гонки тук е много добре организиран и има най-добрите резултати измежду всички свободни зони. Тук можем да се насладим също така и а много добър лов на сръндак. Средно от лова на ход имаме повече от 2 сръндака на ловец през този ловен сезон.
Ловният дом бе обновен наскоро и е много комфортен. На разположение на гостите са 9 стаи за гостите. Обслужването и кухнята са отлични.
Ловното стопанство предлага и конна езда, фото лов и екотуризъм. Наблизо са разположени градчета с богата история и много туристически забележителности: Габрово, Велико Търново, Ловеч, Троянски и Дряновски манастир.

Държавно ловно стопанство РУСАЛКА

Държавно ловно стопанство РУСАЛКА

Първоначалното име на Държавно ловно стопанство „РУСАЛКА” е” Априлци”. То е разположено по северните склонове на средна Стара планина, в подножието на най-високия й връх – в. Ботев (2376м). Площта на Русалка е 8.500ха. Теренът е типично планински, скалист и неравен в някои части. Горският фонд заема 95% от цялата територия на региона, като преобладават младите букови гори.
Нивото на успеха при лов на благороден елен, глиган, кафява мечка и сръндак е много високо в този район. Особено ценни и добри са трофеите от глиган и мечка.
„РУСАЛКА” има един много луксозен ловен дом с 3 апартамента и 4 двойни стаи, които са на разположение на гостите. Всяка от стаите разполага със самостоятелен санитарен възел. Обслужването тук е на изключително високо ниво.

Стопанство Сеслав

Стопанство СЕСЛАВ

се намира в Североизточна България, на 350 км от София, на 50 км югоизточно от гр. Русе. Най-близкото летище е в град Варна – на 150 км.
Общата площ на стопанството е 32255 ха., разположени върху равнинно-хълмист терен, преобладават широколистните гори, обособени в два големи комплекса. Успешно се ловува на благороден елен, дива свиня, сърна и хищници (вълк, лисица, чакал). Стопанството предлага и отлични условия за лов на фазани, яребица и заек.
Най-големият трофей от благороден елен, добит в района на стопанството, е с тегло 13.6 кг и оценка по СIС 238 т., от сръндак – 539 гр. и оценка по CIC 148 т., от глиган – 32 см.
Стопанство „Сеслав” разполага с 2 ловни дома. Ловен дом “Фазан” е разположен сред гора на брега на не голям язовир и предлага 1 апартамент, 4 двойни стаи, зала за хранене, зала за почивка с камина, барбекю с беседка. Пред ловния дом има просторна тераса с изглед към язовира.
Ловен дом “Елен” е разположен на брега на голям язовир и предлага 1 апартамент, 2 двойни стаи с тераси към езерото и 1 единична стая, зала за хранене с кът за почивка с камина. Всички помещения са оборудвани с климатик. Пред ловния дом има просторна тераса с изглед към язовира.
В свободното време се предлага риболов, фотолов и екскурзии до историко- археологическия резерват „Сборяново” и „Ивановските скални църкви”.

ловно стопанство ТЕРВЕЛ

Държавно ловно стопанство ТЕРВЕЛ

Стопанисва 14 801 ха гори, разположени в средната част на Добруджанско- Варненските плата на около 500 км. от летище София и на 100 км. от летище Варна. Сред равнинно-хълмистия релеф, с дълбоки сухи дерета, преобладават церовите и акациеви насаждения. Най-ниската точка е в местността “Суха река” – 80 м. над морското равнище, а най-високата – в местността “Кьостата” – 250 м.
Сред представителите на едрия дивеч основните видове са – благороден елен, елен лопатар, сърна, дива свиня и муфлон, а от дребния дивеч – заек, фазан и яребица. Едни от най-добрите трофеи през последните сезони са от бл. елен – 11.750 кг, отличен с 224.73 CIC точки, лопатар – 4.775 кг и 197.18 CIC точки и сръндак – 470 гр, с 117.35 CIC точки.
От хищниците разпространени са чакалът, лисицата, дивата котка, белката и др.
Настаняваме гостите в нова ловна база до с. Вълчи дол. Има 7 стаи за гости, хол с камина, басейн за топлите месеци. В близост има водоем, където гостите могат да разнообразят с риболов.
Ловен дом “Елен” е разположен на брега на голям язовир и предлага 1 апартамент, 2 двойни стаи с тераси към езерото и 1 единична стая, зала за хранене с кът за почивка с камина. Всички помещения са оборудвани с климатик. Пред ловния дом има просторна тераса с изглед към язовира.
В свободното време се предлага риболов, фотолов и екскурзии до историко- археологическия резерват „Сборяново” и „Ивановските скални църкви”.

Държавно ловно стопанство ЧЕКЕРИЦА

Държавно ловно стопанство ЧЕКЕРИЦА

е едно типично за лов на дребен дивеч ловно стопанство. Разположено е на североизток от втория по големина български град – Пловдив. Разпростира се на територия от 13.275ха. Теренът е равнинен, а преобладаващи са широколистните гори.
Волиерите предлагат около 10000 фазана и 1200 яребици и кеклици годишно. Така че това са основните видове дивеч в този прекрасен район.
Ловът на гълъби в края на месец август също е много успешен. Обикновено се отстрелват по 50 гълъба на ден/ловец.
Освен това, в „ЧЕКЕРИЦА” се отстрелват по около 150 заека и 20 сръндака на година. Организира се лов на ход, както и лов на гонки с кучета за сръндаци.
Стопанството предлага на своите гости възможността да се настанят в един от двата луксозни ловни дома, предлагащи първокласно обслужване.

Държавно ловно стопанство ЧЕПИНО

Държавно ловно стопанство ЧЕПИНО

е разположено в местността „Чехльово“ в Западните Родопи, на около 25км от планинския курорт Велинград и на 130км от столицата София.
Цялата територия на стопанството е 34.481ха. Релефът е типично планински, от 800 до 2200м. 90 % от горите тук са преобладаващо широколистни.
Видове дивеч: благороден елен, дива свиня, дива коза, кафява мечка, глухар, сръндак;
Тук подготвяме много успешни комбинации за лов на глухар, сръндаци и глигани с добри трофеи. Ловът на ход за сръндак е много приятен и е типичен за планинските ловни стопанства. Годишно тук се отстрелват по около 15 глухара, 40 трофейни сръндака, 5 благородни елена и 200 прасета.
Настаняването е в местността „Кара тепе“ в много добри бунгала, осигуряващи необходимото удобство за гостите на стопанството– трапезария, 4 двойни стаи, всяка от които разполага със самостоятелен санитарен възел.

Държавно ловно стопанство ЧЕРНИ ЛОМ

Държавно ловно стопанство ЧЕРНИ ЛОМ,

чиято обща територия е 130.000ха, е разположено около град Попово в североизточна България. Горският фонд заема 28 000ха от територията на стопанството. Селскостопанстките площи, засети с царевица и други зърнени кутури, заемат голяма част от площта на „Черни Лом”. Теренът е хълмист. Средната надморска височина е от 125м до 486м.
Въпреки че „ЧЕРНИ ЛОМ” печели своята слава с лова на благороден елен, тук успешно се ловуват и много други видове дивеч (като муфлон, лопатар и сръндак). Едно наистина специално изживяване е ловът на благороден елен по време на брачния период тук. Това е единствената СВОБОДНА ЗОНА в Европа, където ВСЯКА година имаме по няколко (не един) трофея от по 12кг. Отличната хранителна база и непрестанните грижи за дивеча са причината за високото качество на трофеите в този район.
Обикновено тук се отстрелват по около 23 благородни елена, 4 лопатара, 5 вълка, 130 диви прасета. През последните няколко години в „ЧЕРНИ ЛОМ” се ловува много успешно на хищници. Ловът на вълк, дива котка и чакал е изключително емоционален.
Също така всяка година тук провеждаме по 2 добре организирани и успешни лова на гонки за диви прасета, а големите трофейни глигани никак не са рядко срещано явление.
„ЧЕРНИ ЛОМ” разполага с три ловни дома: „Еленово“, „Голямо Градище“ и „Славяново“. И трите са много просторни и луксозни, като предлагат обслужване на отлично ниво.

Държавно ловно стопанство ШЕРБА

Държавно ловно стопанство ШЕРБА

(заедно с ловно стопанство „Паламара”) е първата обособена ловна зона в България. „Шерба” е официално открита през 1932г. от управляващия по онова време Цар Борис II. Територията за ловното стопанство е била специално селектирана. Естествената среда и благоприятните климатични условия тук са ключовият фактор за богатото дивечово разнообразие в региона.

Ловно стопанство „Шерба” е разположено по северните склонове на Стара планина на около 40 километра от Летище Варна. Общата му площ е 13.500ха. Теренът е нископланински и в основната си част е покрит от широколистни гори.

В „Шерба” ловът на благороден елен, елен лопатар, дива свиня, муфлон, хищници като дивата котка, чакала и лисицата, както и на дребен дивеч (бекаси и фазани) винаги е много успешен.

Регионът предлага на своите гости един от най-добрите ловни домове в страната. Сградата е голяма и внушителна. Разполага с три много удобни и луксозни апартамента, както и с 4 двойни стаи.