БЪЛГАРИЯ

България се намира на Балканския полуостров, като Балканът (Стара планина), почти 600 км. дълга и издигаща се на 2400 м. планина, разделя северната от южната част на страната. България се намира в централната източна част на полуострова. Граничи с 5 страни както и с Черно море на изток. Съседки на запад са Сърбия и Македония, Румъния на север и Турция и Гърция на юг. Площта на страната обхваща почти 111 000 кв. км и с това е малко по-голяма от Байерн и Баден-Вютермберг взети заедно и два и половина пъти по-голяма от Швейцария.

Разположение

България е държава в Югоизточна Европа, граничеща на север с Румъния, на запад със Сърбия и Република Македония, на юг с Гърция и Турция, а на изток с Черно море. Река Дунав, от устието на река Тимок до Силистра е естествената природна граница между Република България и Румъния. Територията на страната е 110 993 km², от които 261,4 km² са крайгранични речни води и 101,3 km² са крайгранични речни и морски острови.

Климат

В България преобладава умерения климат, със студена зима и горещо лято. Бариерният ефект на Стара планина има силно влияние върху климата в цялата страна – Северна България изпитва по-ниски температури и получава повече валежи в сравнение с южната част.

Кухня

Традиционната българска кухня се е наложила с времето, благодарение на изтънчени рецепти присъстващи само на българската трапеза. Едни от най-характерните продукти, използвани в българската кухня са бялото саламурено сирене и киселото мляко. Всяко кулинарно изкушение, приготвено от български готвачи, ще задоволи и най-изискания вкус.

ЛОВНИ СТОПАНСТВА
ловни стопанства разположени в България
разгледай ловните стопанства в България
ВИДОВЕ ДИВЕЧ
видове дивеч за ловуване в България
разгледай видовете дивеч за лов в България