ЕДЪР ДИВЕЧ »  МУФЛОН

МУФЛОН

Европейският муфлон произхожда от островите Корсика и Сардиния, откъдето е разселен изкуствено в множество Европейски страни, включително и в България. Напоследък се налага мнението, че муфлоните и дивите козли от средиземноморските острови всъщност представляват вторично подивели в древността домашни овце и кози, а не диви предшествественици съхранили се в естествен вид.

ловуване на дивеч - допълнителна информация

Допълнителна информация

Муфлоните обитават скалисти планински местности около границата на гората, но често слизат и в горите. Аклиматизираният в България европейски муфлон се развъжда успешно на свобода и в дивечовъдни стопанства в Родопите, Стара планина, Витоша, Средна гора, Странджа, и в равнинните гори на Лудогорието. Предпочита по-топлите южни склонове, където през зимата снежната покривка е по-тънка и не се задържа дълго. Освен това предпочита сухия климат и не се развъжда във влажни места, най-малкото защото страда от чернодробен метил.

През зимата муфлоните се събират на стада до около 20 животни, а през останалата част от годината се движат на малки групи, като женските с малки обикновено живеят отделно от мъжките. Излизат на паша рано сутрин и привечер, а през светли нощи – и нощем. Приспособени са към хранене със сравнително бедни на хранителни вещества високопланински треви, храсти, мъхове, лишеи; през зимата се прехранват основно с дървесна и храстова растителност, белят кората на дърветата и ядат дори борови клонки.

Къде може да се ловува?

Ловно стопанство Балчик

Ловно стопанство Витиня

Ловно стопанство Витошко

Ловно стопанство Воден

Ловно стопанство Граматиково

Ловно стопанство Дикчан

Ловно стопанство Женда

Ловно стопанство Извора

Ловно стопанство Кормисош

Ловно стопанство Момино

Ловно стопанство Правец

Ловно стопанство Ропотамо

Ловно стопанство Тервел

Ловно стопанство Черни лом

Ловно стопанство Шерба

цени за ловуване

Цена за лов

Цени за лов започващи от 350 до 3 500 евро.

ЛОВ НА ЕДЪР ДИВЕЧ